top of page

ANNONSER

Storövning Trafikolycka

Om du passerade mellan Särna och Idre igår efter kl 18 så kanske du möttes av blåljus och utryckningsfordon vid Kringelfjorden. Som tur är så var det bara en övning. Räddningstjänsten från Idre och Särna genomförde en storövning gällande trafikolycka tillsammans med ambulans, polis, tull och Särna vårdcentral. En viktig övning där personalen både fick öva det praktiska arbetet på plats men även samordning och kommunikation vid större händelser.


Storövning Trafikolycka - 22 maj 2023. Fler bilder längre ner!


En minibuss hade krockat med två personbilar och det fanns många drabbade på platsen, både vuxna och barn. Några hade tagit sig ur fordonen, några satt fastklämda i eller under fordonen och några hade tyvärr avlidit redan innan hjälpen kom fram. Räddningstjänsten och ambulansens främsta prioritet blir vid en sån här olycka att rädda liv. Det är inte bara att ta hand om de skadade på platsen, de måste också bedöma vilken typ av skador varje person har och vem som det är mest bråttom att hjälpa först. De måste också på ett säkert sätt få loss de som sitter fastklämda i de krockade bilarna.


Polisen ansvarar vid en trafikolycka för bland annat avspärrning och trafikdirigering och under gårdagen fick de även i uppgift att leta reda på en av förarna som hade vandrat ut i skogen. Han hittades några hundra meter från olycksplatsen, märkbart påverkad av alkohol. När räddningsinsatsen sedan är avslutad är det också polisens uppgift att utreda vad det är som har hänt. Hela kedjan, från första person på plats till personalen på sjukhuset, måste fungera för att man ska kunna rädda de liv som går vid en sån här olycka. Och för att lyckas så krävs det både kunskap, utbildning, övning och framförallt ett bra samarbete mellan de olika enheterna.


Det handlar tyvärr inte OM det händer, utan NÄR det händer.

Här kommer några bilder från gårdagens storövning.
Räddningstjänsten i Idre och Särna tillhör förbundet Brandkåren Norra Dalarna. Stationerna är båda deltidsstationer och det innebär att personalen har andra ordinarie arbeten än som brandmän. De har sedan olika beredskapsveckor där de ska kunna ta sig till stationen inom ett visst antal minuter vid ett larm. Vilket ställer en del krav på hur långt du kan bo och arbeta ifrån stationen.


Polisen i Idre består för tillfället av två starka kvinnor. Idre tillhör lokalpolisområde Mora och området sträcker sig från toppen av Dalarna hela vägen ner till Leksand, Vansbro och Malung. Det är med andra ord ett stort lokalpolisområde. De närmaste polisstationerna ligger i Sälen (9 mil), Mora (15 mil) och även Funäsdalen i Härjedalen (10 mil). Fram till februari i år så fanns Polisen och Tullen i Idre på samma station. Men nu har Tullen flyttat till egna lokaler och Polisen hittar du för tillfället på ”Glimten”, precis bredvid brandstationen. Den gamla stationen håller på att byggas om och förhoppningen är att Idre snart ska ha en helt ny polisstation med plats för många fler poliser.


Är du polis och är intresserad av att arbeta i Idre, kontakta ”Polis-Lena” - Lena Nilsson på telefon 070 257 11 94.


Tullen arbetar främst med att kontrollera in- och utförsel av varor över Sveriges gräns. Men en stor del av arbetet innefattar också att förhindra smuggling. Tullen i Idre har ett nära samarbete med polisen och det är därför inte omöjligt att du stöter på dem tillsammans, antingen ute i trafiken eller på snöskoter ute på fjället.


Närmaste ambulans finns i Särna, sedan 2016 finns det också en ambulanshelikopter som är stationerad i Mora. Skulle du göra dig illa eller behöva någon typ av vård är Särna Vårdcentral närmast. Under högsäsong finns det också en läkarmottagning på Idre Fjäll som har öppen mottagning vissa dagar och tider. Tyvärr så finns det i dagsläget inget apotek i området utan du hittar närmaste i Sälen eller Älvdalen. Det finns dock apoteksombud i både Särna och Idre.

Vi hoppas detta inlägg kan intressera några av er!

Comments


bottom of page